Pada prodaja novih vozila

Bez autora
Sep 25 2011

Novi automobil je za ogromnu većinu srpskih vozača i dalje samo san. Posle 2008. godine kada su uvoznici otvarali šampanjac zbog dobre prodaje, tada je bilo 57.000 srećnih vlasnika novog četvorotočkaša, u 2009. godini kriza je stigla i do onih na točkovima. Zabeležen je pad prodaje od oko 20 odsto, a pazareno je nešto manje od 44.000 novih automobila. Ali ono najgore je tek dolazilo, pa prošlu godinu kupci i prodavci žele što pre da zaborave. „Ne ponovila se“ - ispratili su 2010. u istoriju dileri automobila u Srbiji. Prodato je jedva 40.000 vozila, sve sa subvencionisanim „puntom klasikom“ (12.000) koji je „odneo“ trećinu tržišnog kolača. Prvi meseci 2011. nisu obećavali ništa berićetniju godinu.Prodato je svega 1.597 novih vozila i zazvonila su sva zvona za uzbunu. Rezultat: uvoznici su stegli kaiševe, skresali marže, snizili cene automobila. Ali i pored svega, u salonima su kupci i dalje bili retke ptice. Pad prodaje u ovoj godini je ogroman. Zaključno sa avgustom prodato je 22.997 automobila, a u istom periodu prošle godine, za koju se mislilo da se nikada više ponoviti neće, 28.130 vozila. Kada se to uporedi sa prvih osam meseci 2008. godine, kada je put do kupca našlo 40.977 vozila, vide se razmere ovog „minusa“.

Pada prodaja novih vozilaNovi automobil je za ogromnu većinu srpskih vozača i dalje samo san.

Posle 2008. godine kada su uvoznici otvarali šampanjac zbog dobre prodaje, tada je bilo 57.000 srećnih vlasnika novog četvorotočkaša, u 2009. godini kriza je stigla i do onih na točkovima. Zabeležen je pad prodaje od oko 20 odsto, a pazareno je nešto manje od 44.000 novih automobila.

Ali ono najgore je tek dolazilo, pa prošlu godinu kupci i prodavci žele što pre da zaborave.

„Ne ponovila se“ - ispratili su 2010. u istoriju dileri automobila u Srbiji. Prodato je jedva 40.000 vozila, sve sa subvencionisanim „puntom klasikom“ (12.000) koji je „odneo“ trećinu tržišnog kolača.

Prvi meseci 2011. nisu obećavali ništa berićetniju godinu.Prodato je svega 1.597 novih vozila i zazvonila su sva zvona za uzbunu. Rezultat: uvoznici su stegli kaiševe, skresali marže, snizili cene automobila. Ali i pored svega, u salonima su kupci i dalje bili retke ptice.

Ni Salon automobila u Beogradu, proletos, nije skinuo kisele osmehe sa lice prodavaca. A prosečni Srbi su pod kupolama Sajma ponavljali ono čuveno: „Samo gledam“.

- Pad prodaje u ovoj godini je ogroman. Zaključno sa avgustom prodato je 22.997 automobila, a u istom periodu prošle godine, za koju smo mislili da se nikada više ponoviti neće, 28.130 vozila - kaže predsednik Asocijacije uvoznika automobila Srbije Miloš Petrović.

- Kada to uporedimo sa prvih osam meseci 2008. godine, kada je put do kupca našlo 40.977 vozila, vidimo razmere ovog „minusa“.

Šta je uzrok ovolikom padu prodaje?

- Narod je već dosta zadužen, nema „snage“ za nove kredite. Pri tome je i odluka o uvođenju obaveznog učešća za „punto“ smanjila proizvodnju i vozila iz Kragujevca. „Punto“ je sa 265 prodatih komada u avgustu i dalje najprodavanije vozilo u Srbiji, ali to je daleko od onoga što je bilo - kaže Petrović.

Na odluku da ne kupuju nove automobile, utiče sigurno i činjenica da naši vozači plaćaju, ne računajući Grčku, najskuplje gorivo u regionu. Pri tome je gorivo na našim pumpama i najnekvalitetnije (93. smo na svetu od 100 rangiranih) što prouzrokuje dodatne troškove (kvarovi, skuplja garancija i sl.)kupcima.

Ipak, ključni podatak se krije u odnosu između prosečne plate u Srbiji i cene novih automobila. Računica kaže da za „nacionalno vozilo“, kragujevački „punto“ koji košta (bez subvencija) oko 7.000 evra za osnovni model, treba da radimo više od 18 meseci. I da pritom ne trošimo nijedan dinar na bilo šta drugo.

Prodaja u regionu

U Hrvatskoj je za prvih osam meseci ove godine prodato oko 31.000 novih automobila, što je povećanje od oko 14,5 odsto u odnosu na isti period lane.

Hrvatska ima, prema skorašnjem popisu, 4.290,162 stanovnika. Prosečna plata je 720 evra.

U Sloveniji je prošle godine prodato čak 64.571 vozilo, a „dežela“ ima oko dva miliona stanovnika i prosečnu platu oko 1.100 evra.

Poređenje sa Austrijom, koja ima tek nešto više stanovnika od Srbije, još je poraznije. Tamo se godišnje proda, za nas neverovatnih - 330.000 novih automobila!

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik